Zenélni nemcsak a székhelyen lehet

A cikkem címe erősen közhelyesnek tűnik. Naná, hogy nemcsak a székhelyen lehet zenélni. Még akkor sem, ha egy adószámmal rendelkező jogi személy zenél. Hát, ebbe egyre jobban belebonyolódok: jogi személy zenél? A múlt hónapban 2 csimpánz játszott klarinéton a TV-ben, azt sem nevezném zenének, de egy jogi személy aztán tényleg képtelen zenét csinálni.

Persze ahhoz, hogy az előző bekezdés igaza bizonyítható vagy éppen cáfolható legyen, először tisztázni kellene a zene definícióját. Zene: hangos, halk és néma részek olyan váltakozása, amely képes a hallgatójából gondolatokat, érzelmeket kiváltani. Ez alapján pl. az MI által készített zene valóban zene, még akkor is, ha nem tetszik. És zene a majmok által kreált ricsaj is, belőlem legalábbis komoly negatív érzelmeket váltott ki. De mi a helyzet a jogi személlyel?

A helyzet az, hogy 3 barátommal együtt évek óta egy fúvós kvartettet alkotunk. Eddig ez természetesen csak egy zenekar. De idén már több olyan koncertünk is volt, amelynek során számlát kellett kiállítanunk. Ehhez pedig jogi személlyé kellett válnunk: megalapítottuk az Újlengyeli Kvartett Kft.-t. Ugyanis a zenekarból hárman is Újlengyelen lakunk. És ezzel megérkeztünk a címben jelzett problémakörhöz: hol legyen a kft. székhelye? Eredetileg egyikőnk házát akartuk megjelölni. De egy jogász végzettségű komolyzenei rajongónk (létező, bár igen ritka embertípus a 22. században) jelezte, hogy ezt nem javasolja. Ő végezte a cégalapítást is. Elmondta, hogy számos partnere esetében rossz vége lett a saját tulajdonú lakás-ház székhelyként történő bejelentésének. Gyakran a házastárs nem örül annak a macerának, amivel a közös fedél egy céggel jár: hivatalos levelek és időnként akár hivatalos személyek is a nappaliban. Ráadásul ilyen esetben építményadót is szükséges fizetni az önkormányzatnak.

Jogász barátunknak sokkal jobb javaslata volt: vigyük a kft. székhelyét egy hivatalos székhelyszolgáltatóhoz. A székhelyszolgáltatás díja kevesebb lesz, mint amennyit építményadóként ki kellene fizetni a saját ház székhelyként történő használata esetén. Ráadásul egy profi székhelyszolgáltató számos olyan többlet juttatást is biztosít, amely különösen vonzóvá tudja tenni a szolgáltatását. Minden levelet átvesz, nekünk többet nem szükséges a céges levelezés miatt postára menni. Ráadásul nemcsak átveszi a leveleket, hanem szkenneli és elektronikus levélben az ügyvezető részére postázza. (A tubás lett közöttünk az ügyvezető, ezt sorsolással döntöttük el, mert senkinek sem fűlött hozzá a foga.)

Jogász rajongónk azt is elmondta, hogy különösen szerencsések vagyunk. Ugyanis a székhelyszolgáltatás díja még kedvezőbbnek és megfizethetőbbnek fog tűnni akkor, ha megtudjuk, hogy létezik olyan székhelyszolgáltató, aki újlengyeli irodát tart fenn. Ugyanis Újlengyelen nincs iparűzési adó fizetési kötelezettség. Nem pontosan értettük, hogy mi köze egy komolyzenei együttesnek az iparhoz, de az adó szót megértettük. És örültünk, hogy egy adóval kevesebb.

Már csak egyetlen feladat maradt hátra: keresnünk kellett egy korrekt, megbízható székhelyszolgáltatót. Ebben már az újlengyeli könyvelőnk volt a segítségünkre, akinek több megbízója is hasonló szolgáltatást vesz igénybe. A figyelmünkbe ajánlotta a Székhelyszolgáltatás24 csapatát. Hosszú évek óta ezzel a területtel foglalkoznak, mindent tudnak erről az iparágról.

Szóval ezzel sikerült megoldanunk egy újabb adminisztrációs macerát, ráadásul költséghatékonyan. Lassan 6 hónapja van a székhelyünk Újlengyelen és abszolút elégedettek vagyunk. Havonta egy alkalommal kapunk a cégtől egy díjmentes tárgyalóhasználati lehetőséget is. Ezt maximálisan ki is használjuk: ide szervezzük mindig a zenei menedzsmenttel történő megbeszéléseket.

Visszatérve a kiindulási témafelvetésemre: amint látod, valóban igaz, hogy zenélni nemcsak a székhelyen lehet. Sőt.