Útnyilvántartó program 2023 (NAV-álló) – RoadRecord

Zenészként az életem nagyjából úgy néz ki, hogy hétközben tanítok a helyi zeneiskolában, hétvégente pedig felkerekedik a zenekar és meg sem állunk az ország olykor igencsak távoli pontjaiig. Szeretem ezt az életet és nem cserélném le semmiért, még akkor sem, ha ez sokszor valóban elviszi a teljes péntek-szombat-vasárnapot. Szerencsés esetben még hétköznapra is jut 1-2 muzsikálás, például amikor iskolákban tartunk rendhagyó ének órákat, sok muzsikálással és különféle hangszerekkel. A gyerekek szereteténél nem kell több, egyszerűen olyan őserővel tudnak feltölteni, amivel semmi más. Ők a leghálásabb közönség messze földön, persze addig, amíg nem kezdenek el serdülni – ott már azért döntő, hogy az aktuális trendeknek megfelelő-e amit csinálunk, vagy épp olyan éveket élünk, amikor ciki. Igyekszünk adaptálódni. A sok jövés-menés persze sok adminisztrációval is jár, többek között útnyilvántartást is kéne vezetni, hogy elszámolhassuk az utazással kapcsolatos költségeket. Útnyilvántartó program 2023 (NAV-álló) – RoadRecord – ezt az alkalmazást használom hozzá, mert egyébként tutira nem jutna mindig időm nyomon követni, hogy merre és hány kilométert tettem meg.

Sokkal fontosabbnak tartom ezeken az alkalmakon azt a sok pozitív visszacsatolást magammal vinni, amit a gyerekektől kapunk. Jó érzés azt megtapasztalni hétről-hétre, hogy a zene még mindig érdekli a gyerekeket és a legkisebbek még mindig őszinte érdeklődéssel vannak a hangszerek, vagy épp az éneklés felé. Jártunk már olyan ének-zene tagozatos általános iskolában, ahol a gyerekeket rá sem kellett venni arra, hogy énekeljék utánunk a műsorban lévő zenei motívumokat, mert maguktól megcsinálták. Nem is akárhogy, még a könnyem is kicsordult, annyira gyönyörű volt egy tornateremnyi csengőhangú éneklő gyermeket hallgatni és aztán a figyelmüket teljes mértékben a magunkénak tudni. Ez egy olyan élmény, amit ha nem tapasztal meg valaki, akkor nem is tudom elmondani, hogy mit jelent. De kívánom, hogy aki hozzám hasonló módon a zenében éli az életét, annak legyen lehetősége átélni egy ilyen csodálatos élményt – mert ez tényleg egy életre szól.

Közben pedig ahhoz, hogy valóban ezekre az igazán fontos élményekre tudjak figyelni, olyan eszközöket használok az ügyvitelre, amik abban segítenek, hogy ne vesszek el a számomra értéktelen, az adóhivatalnak viszont annál inkább fontos részletekben. Mert hát valljuk be, az én boldogságomhoz nem tesz hozzá, hogy útnyilvántartás vezetek, az viszont határozottan elvesz belőle, ha nem csinálom jól (vagy sehogy) és ezért a NAV megbüntet. Útnyilvántartó program 2023 (NAV-álló) – RoadRecord – ezért használom ezt az alkalmazást. A háttérben fut a telefonomon, amikor éppen útra kelek az autómmal és a zenekarral valamerre és automatikusan legenerálja nekem azt, hogy merre járok. Ebből lesz az útnyilvántartás, amivel aztán el kell tudnom számolni. Apróságnak tűnhet, mégis óriási segítség, ha az embernek nem kell egyesével bepötyögnie, hogy mikor és merre járt és mindez mennyi kilométert jelent a gyakorlatban.

A RoadRecord egy összetett program és mégis nagyon egyszerű. Összetettsége leginkább abban merül ki, hogy a fejlesztők rengeteg szempontot és igényt figyelembe vettek, ami nagyon kedvezővé és széles körben alkalmazhatóvá teszi az alkalmazás használatát. Az egyszerűség pedig pontosan ennek köszönhető: a kezelőfelület teljesen felhasználóbarát, a program pedig úgy fut, mint az álom. Egyrészt, mert a háttérben fut, nem zabálja az akksit és a mobilnetet se, közben meg nem figyelnek meg, hogy épp merre járok, mint egy sima GPS nyomkövetés esetében.

Egy ilyen program a hozzám hasonló vállalkozóknak is nagy áldás, akik a saját autójukat hajtják. Persze a roadrecord.hu oldalon azt is összeszedték, hogy milyen más esetek vannak ezen kívül. Az enyém talán a legegyszerűbb: a saját autómat használom az üzleti utakra, kiküldetési rendelvénnyel. Ehhez próbáltam már papír alapú rendelvényt, meg másik útnyilvántartó szoftvert is, de a legjobb egyelőre egyértelműen a RoadRecord. Ez valóban egy NAV által is elfogadott formátumot készít, aminek a segítségével le lehet hívni az akár 1 900 000 Ft költségtérítést – ráadásul mivel magán gépjárműről van szó, ezért itt cégautóadó sincs.

Útnyilvántartó program 2023 (NAV-álló) – RoadRecord weboldalon ahogy említettem, nem csak a saját autó használatát taglalják céges utakra vonatkozólag, hanem a lízingelt járművek kérdését is. Egyrészt, egy kedvező eset a 3,5 tonna alatti kisteherautókra vonatkozó 100%-os lízing és dízel áfa levonási lehetőség, amivel évente akár 2 100 000 forintot tudunk megspórolni. Sőt, a RoadRecord arra is képes, hogy optimalizálja az elkészített útnyilvántartást aszerint, hogy a cégautó áfa levonása szempontjából ideális legyen.

A következő értékes pont pedig az, hogyha valaki NAV ellenőrzést kap, akkor se kell megrettenni. Ezzel az applikációval akár visszamenőleg is lehet útnyilvántartást készíteni, ami megállja a helyét egy ellenőrzés alkalmával is. Azt is meg lehet oldani a RoadRecord segítségével, hogy ahol hiányoznak utak, ott a szoftver képes intelligens módon felajánlani ideális lehetőségeket. Ezeket a funkciókat pedig még egy ellenőrző funkció is tetézi: van egy beépített NAV-ellenőr funkciója a programnak, ami vagy 70 logikai ellentmondást ellenőriz, így garantálva azt, hogy amikor elkészül az útnyilvántartás, akkor abban ne legyen semmi probléma – NAV szempontjából. Egy ilyen intelligens útnyilvántartást gyártó program aranyat ér, hiszen minden perc, amit nem egy papír felett körmölve kell eltölteni, az óriási ajándék. Az meg aztán pláne, ha egy jól működő, intelligens nyilvántartó szoftver segítségével a maximumot tudjuk kihozni az igényelhető összegekből.

A roadrecord.hu oldalán nem csak ezekről a megoldásokról van információ, hanem arra is kitérnek például, hogy egy mezei munkavállalónak mennyit tud kifizetni a munkáltató adómentesen: 30 forintot kilométerenként. Hát ez azért nagyjából a felét se fedezi a jelen üzemanyagárak mellett a fogyasztásnak, így különösen érdemes lehet nagyobb figyelmet fordítani az optimalizált elszámolásnak.

Ennek a szoftvernek létezik próba, vagy demó verziója, amivel kipróbálhatjuk, hogy valóban mennyire egyszerű vele az élet. Aztán van előfizetési lehetőség, ami szerintem a legtöbb vállalkozói szektornak megéri, hiszen tényleg nagyon-nagy nyűg tud lenni egy ilyen nyilvántartást utólagosan pótolni úgy, hogy abban valóban ne legyen ellentmondás.

Ha az én információim nem lettek volna kellően széleskörűek, akkor a roadrecord.hu oldalon minden bizonnyal hiánytalanul megtalálhattok minden további részletet az applikációval kapcsolatosan. Én csak azt tudom elmondani, hogy én nagyon hálás vagyok azért, hogy ezt nem nekem kell követnem, hanem ez a program a telefonomon háttérben futtatva is képes egy pontos, optimális és persze NAV által is elfogadott útnyilvántartást generálni – akár még visszamenőleg is. Így hát azt gondolom nem véletlen, hogy ennyire jó szívvel ajánlom ezt a programot másoknak is – mert óriási segítség. Útnyilvántartó program 2023 (NAV-álló) – RoadRecord – ha biztosra akartok menni a NAV-val szemben és nem akartok rosszul aludni emiatt, akkor egy biztos döntés.