Jay Leno – az autóbolond gyűjtő és oldtimer rajongó

Jay Leno nevét az autókedvelőkön kívűl a humor berkeiben jártasak is jól ismerhetik. Az amerikai Jay fiatalon stand-up komikusként kezdte, nem válogatott a fellépési lehetőségek között, jóformán mindent elvállalt. Később a Tonight Show műsorvezetője lett. Tetemes vagyonát szenvedélyének, az autógyűjtésnek a szolgálatába állította.

Járművei pontos számát nehéz lenne megbecsülni. Műsorának címe, a Jay Leno garázsa azt sugallhatja, hogy egy kisebb autóbeállóról lehet szó. Mi sem áll távolabb a valóságtól. Az autóbolond több, hangár méretű garázzsal rendelkezik, járművei száma talán az ezret is meghaladja.

Ízlése rendkívűl széles, valószínűleg ezért is örvend műsora ekkora népszerűségnek. Imádja az oldtimer autókat, származzanak bármelyik országból is. Bár kisebbségben vannak, jópár ritka és felbecsülhetetlen értékű motorkerékpár is a tulajdonában van, mint például egy Vincent Black Shadow. Gyűjteményében található tűzoltóautó, kisszériában gyártott középmotoros turbós kisautó. Rendszeresen vásárol méregdrága modern sportautókat. Mégis nem győzi hangsúlyozni, hogy a sok Ferrari, Lamborghini és McLaren mellett milyen jó néha egy öreg, sokszor csúnyácska, lassú és hangos oldtimert vezetni.

A hajtás tekintetében szintén mindenevőnek számít, a benzines modelleken kívűl imádja gőzmeghajtású autóit. Sugárhajtású motorkerékpár és kocsi is van a tulajdonában, mindkettő feltűnt már egy-egy epizódban.

Miért is ennyire sikeres vajon a műsor? A sokszínűséget már említettük korábban. Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő témát – vagy éppen nem. Sok különleges jármű feltűnik, amelyeket néha pont egy-egy hátrányos tulajdonságuk tesz érdekessé és szokatlanná.

A másik fő ok, amely a siker titka lehet, Jay sugárzó érdeklődése a járművek iránt. Gyermeki lelkesedéssel tud rajongani az érdekes műszaki megoldásokért és az igényesen kidolgozott, sokszor felesleges részletekért. Ő maga az autószerelést vagy a restaurálást csak komentálja, a munkát saját, teljes munkaidőben garázsaiban dolgozó szakemberei végzik.

Saját járművei mellett, melyeket a műsorban történő bemutatásukon túl rendszeresen vezet is, mások érdekes járműveit is meghívja, melyek tulajdonosai nemegyszer sztár barátai.

Dokumentálásra kerül még ezen túl a saját garázsbéli szakemberei által felújított járművek elkészítési folyamata is. A eredeti állapot visszaállítása, azaz a restaurálás ugyanakkor a ritkábbik eset. Jay egyik kedvenc műfaja autói terén a “restomod”, mely öreg autók mechanikájának modernizálását jelenti. A régi kasztniba erősebb motor, harapósabb fékek és ütősebb futómű kerül. Mindez az eredeti kosztümbe csomagolva hihetetlen élményfaktort biztosít a vezetés során, még a képernyőn keresztül is.

Jay műsorát a Youtube-on találhatja meg, Jay Leno’s Garage című csatornáján. Ha eddig még nem tette meg, érdemes belenéznie  ennek a szent őrültnek a tartalmaiba, garantáltan jól fog szórakozni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *