Brian Tracy – változtasd meg a gondolkodásod, és megváltozik az életed!

Az önsegítő könyvek rendkívűli népszerűségnek örvendenek napjainkban. Azt hirdetik, minden a mi kezünkben van, saját sorsunk kovácsai vagyunk. Valóban segíthetnek ezek a kiadványok? És ki az a Brian Tracy? Olvasson tovább, és megtudja.

Az önmegvalósítás korát éljük, ehhez kétség sem férhet. Sorra jelennek meg a coachok, trénerek, sikersztorikat lobogtató motivációs szakemberek. Számos közös vonást találhatunk, ha beleolvasunk munkáikba. Nem ígérnek könnyű utat. Vallják, hogy csakis kemény munka és/vagy okosan gondolkodás vezethet a sikerhez.

Másik jellemzőjük az önismeret hangsúlyozása. Talán ez az a pont, amelyen sok honfitársunknak is érdemes lenne elgondolkodnia. Sokan közülünk nem tudják, mit is akarnak elérni az életben. A sikeres élet velejárói után sóvárgunk: nagyobb házat, menőbb kocsit, szebb barátnőt szeretnének. Nem látják, hogy ezek a “kellékek” a sikeres élet velejárói és nem az élet végcélját jelentik.

Ennél még érdekesebb a megállapítása a spanyol nyelvterületen hódító coachnak, Mario Lunának. Ő azt vallja, hogy receptjét követve a siker nemhogy garantált, elkerülhetetlen.

Hogy elhiszik-e vagy sem a fenti állításokat a különböző trénereknek és coachoknak, ezt Önökre bízzuk. A továbbiakban Brian Tracy egyik sikerkönyvét, a “Változtasd meg a gondolkodásod, és megváltozik az életed!” című könyvét ismerhetik meg közelebbről. A könyv a “Hogyan szabadítsd fel a benned rejlő lehetőségeket, és indulj el a siker és eredményesség felé vezető úton?” alcímet viseli.

Brian Tracy – a szerző

Ismerjük meg először a könyv szerzőjét. Brian Tracy amerikai-kanadai származású író, több mint 70 sikerkönyv szerzője. Magyarországon is igen népszerű, “helytartója”, azaz nézeteinek és módszereinek legangyobb rajongója és egyben haszonélvezője Szabó Péter. Utóbbi motivációs előadóként és trénerként jellemzi magát.

A könyv

Cikkünk tárgya számtalan fejezeben taglalja a sikerhez és a boldogsághoz vezető út mikéntjét. Ezek közül ma az elsővel ismerkedhet meg.

Változtasd meg a gondolkodásod

A fejezet egy érdekes történettel indít, melyben egy szülei által sokat kritizált nő autóbalesetét követően a rá irányuló figyelem és törődés hatására teljesen megváltozott. A szülők szerepe rendkívüli az első három évben, a sok törődést és szeretetet kapó gyermek későbbi életében sokkal magabiztosabb emberré válik.

A technikákra rátérve az első tanács a következő: “Duplázd meg kudarcaid számát!” Az idézet Thomas J. Watsontól származik, aki történetesen az IBM alapítója. A siker véleménye szerint a kudarc túloldalán vár mindenkire.

Arra is buzdít a szerző, hoyg változtassunk meggyőződéseinken. Ezek gyakran gyenge lábakon állnak, mégis szinte kész tényként fogadjuk el őket. Érdemes időnként felülvizsgálni alapvető – vagy csak annak hitt – nézeteinket és más szemmel nézni a világra.

Érdemes megfigyelni és szükség esetén változtatni azon, ahogyan saját magunkat elképzeljük, gondolkodunk és ahogyan beszélünk magunkkal. Az önostorozás ez utóbbi negatív példája, a múlton való rágódás nem segít. Tanulnunk kell belőle és leszűrni a tanulságokat, de semmiképp nem szabad megragadnunk a negatív élmények fogságában.

Brian Tracy azt is tanácsként fogalmazza meg, hogy beszéljünk pozitívan önmagunkkal. A belső párbeszéd hihetetlenül fontos, ez “elhangzottak”, még ha nem is kerülnek kimondásra, önbeteljesítő jóslatként működnek. Beszéljünk magunkkal szeretetteljesen, pozitívan, a “meg tudom csinálni” jeligére!

Könyvismertetőnket hamarosan a második résszel folytatjuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *